Az elektronikus számla előnyei

Az elektronikus számla a számlakezelés egy kényelmes, biztonságos és környezetbarát módja. Egyre több vállalat és vállalkozó teszi le a voksát ez a fajta számlázási módszer mellett, éppen azért, mert számos előnye van.

Mi is az az elektronikus számla?

Az elektronikus számla, vagy röviden e-számla a hagyományos, papíralapú számla egy változata, amely elektronikus úton kezelhető. A számlán található információk teljes mértékben megegyeznek a papíralapú verzióval, de nem az otthoni postaládánkban fogjuk őket megtalálni.

Az elektronikus számlának az alábbi kritériumoknak kell megfelelnie:

      • Eredet hitelessége (világosan legyenek feltüntetve a számlát kibocsátó adatai, valamint azt is igazolni szükséges, hogy a számlát olyan adóalany bocsátotta ki, aki számlakibocsátásra kötelezett),
    • Adattartalom sértetlensége (a számla meg kell, hogy egyezzen az eredetileg kibocsátott példánnyal, utólag nem módosítható, változtatható).

Az aláírás úgynevezett számlakibocsátó tanúsítvánnyal történik, melyet a számlakibocsátónak kell beszereznie egy Magyarországon minősített tanúsítványkibocsátó szervezettől. Ezen kívül az e-számlákat időpecséttel is el kell látni, mely bizonyítja, hogy a számla már létezett az időpecsét pillanatában.

Az e-számla olyan TXT, Print, CVS, DBF, MDB, XLS, XML formátumú fájl, amelyet kinyomtatni nem kötelező, de szabadon másolható és elektronikusan továbbküldhető.

Az online fizetésre és az elektronikus számlázásra való átváltás rengeteg előnnyel jár. Íme, az az 5 legfontosabb elem, ami miatt a vállalatok többsége már az e-számlát részesíti előnyben.

Költséghatékony számlázás

Az első és legfontosabb, amit meg kell említenünk, az, hogy az e-számlázás jóval kevesebb költséggel jár, mint a papír alapú számlázás. Nem kell feleslegesen járulékos költségekkel számolnunk, úgy, mint a nyomtatás, szállítás, papírfelhasználás, vagy feldolgozás. Online formában tárolt és kezelt számlák esetében nemcsak pénzt, de időt és energiát is megtakaríthatunk. Egy Európai Uniós tanulmány szerint csak a B2B szektorban mintegy 40 milliárd eurót takaríthatnánk meg évente, ha csak e-számlázást használnánk.

Gyors ki- és befizetések

A papíralapú számlák egy elég hosszú folyamaton mennek keresztül, míg végül elérnek a fogyasztókhoz. Vegyük csak a postai kezelést, ami önmagában egy többnapos folyamat. Ezután pedig jöhet az esetleges kifizetendő számlák kiegyenlítése, ami pedig (bár a fogyasztótól függ elsősorban) szintén hosszabb folyamat. Az e-számlák esetében a fogyasztó egyből megkapja a számlát, és egyszerűen ki is egyenlítheti, anélkül, hogy hosszabb ideig kellene várnia mind a fogyasztónak, mind az eladónak.

Kényelmes számlázási megoldás

Egy-két gombnyomás, és kész is van! Valóban, az elektronikus számlázáshoz nem is kell elhagynunk kényelmet sugárzó otthonunkat. Elég íróasztalunk mögött ülve megnyitnunk az online számlázóprogramunkat, és ott mindent egy helyen találhatunk. Nincs többé stressz az elvesztett papírok miatt! Egy helyen kezelhetjük kifizetett, kifizetésre váró, stornózott számláinkat, az összes tranzakciónkat átláthatóan kezelhetjük.

Biztonságos megoldás a számlázáshoz

Manapság a biztonságos internetezés már nem csak egy idegen fogalom az éterben. A mai biztonságtechnikai megoldásokkal elérhetővé vált, hogy adatainkat megtartsuk magunknak, megvédjük az idegen szemektől. A számláinkhoz csak nekünk lesz hozzáférésünk, a jogszabályoknak köszönhetően csak mi fogjuk látni személyes adatainkat.

Környezetbarát számlakezelés

Magyarországon jelenleg több, mint 3 és fél millió háztartás van. Ha minden háztartás is csak egy papíralapú számlát kap havonta, az is évente „csak” 42 millió darab számla. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi fát kell kivágni ezért! Az elektronikus számla online kitölthető, elküldhető és tárolható. Nem kell feleslegesen kivágnunk a fákat, nem kell a szállítás miatt szennyeznünk a környezetet, és mivel virtuális formában tárolandó és kezelendő, nem is jelent feleslegesen generált hulladékot sem.

Az online számlakezelés egyik kiváló példája a Számlázz.hu számlázóprogram, amely bővítményként hozzáadható WordPress weboldalunkhoz is.

Related Posts